مقاله ای خوب در بابت نوروبیولوژی اختلال وسواس - معرفی شده در کارگاه بازخوانی اختلالات روانی با تدریس دکتر مقیمی
❇️ دانلود مقاله
مقاله ای خوب در بابت پاتوفیزیولوژی افسردگی - معرفی شده در کارگاه بازخوانی اختلالات روانی با تدریس دکتر مقیمی
❇️ دانلود مقاله
مقالۀ مهم و خواندنی دکتر فرهاد نیلی (نماینده فعلی ایران در بانک جهانی - واشنگتن) را که به مقولۀ " تحصیلات بی حاصل " اختصاص دارد را حتما مطالعه کنید . ما چند قسمت مهم مقاله را در ادامه برایتان ذکر می کنیم و در انتها ؛ لینک مطالعۀ کامل مقاله را برای شما می گذاریم که متن کامل آنرا مطالعه کنید :
➕ تحصیل با آموزش متفاوت است. فکر نکنید اگر موفق به گسترش تحصیل شدید، آموزش هم حاصل شده است. فاصله زیادی میان تحصیل و آموزش وجود دارد.
➕ تحصیل شرط لازم برای آموزش است نه کافی. فاصله میان تحصیل و آموزش زیاد است و با سطح درآمد سرانه رابطه آماری عکس دارد؛ هرچه درآمد سرانه کشوری بالاتر است، فاصله بین تحصیل و آموزش در آن کشور کمتر است. در کشورهای با درآمد کم فاصله بسیار زیادی میان تحصیل و آموزش وجود دارد. در داخل کشورها هم تحصیل در مناطق کمدرآمد با ضریب اثربخشی کمتری منجر به آموزش شده است.
➕ توسعه داستان ساختمانهای بلند، بزرگراههای عریض، برجهای سر به آسمانکشیده، پلهای طویل، خیابانهای شیک و فروشگاههای مملو از محصولات متنوع نیست. توسعه داستان حل مسائل زندگی جمعی انسانهاست. کشوری توسعهیافته است که دغدغه سیاستمدارانش، ارتقای مستمر زندگی جمعی شهروندان و افزایش حق انتخاب آنها باشد. تدبیر زندگی خصوصی انسانها و نحوه انتخابشان با خود آنان است. سیاستگذاری در کشورهای توسعهیافته، بسیج خرد جمعی برای شناسایی و رفع و تقلیل مشکلات مردم در حوزه مشترک زندگی از طریق راهحلهای شدنی، کمهزینه، موثر و قابل دوام است. شناسایی، مدیریت و حل مشکلات زندگی انسانها در حوزه جمعی موضوع توسعه است.
❇️ مطالعه ادامه مقاله
✅ منبع: هفته نامه تجارت فردا
توصیه می کنیم یک بار با دقت پاورپوینت سخنرانی دکتر مقیمی در 34 امین ژورنال کلاب مرکز جامع آرن را مطالعه بفرمائید .
اطلاعات بیشتر : https://goo.gl/6tZ6WE
با توجه به برگزاری کارگاه " مغز و استعاره " در مرکز آرن ، مطالعۀ مقاله پیوست را به علاقه مندان توصیه می کنیم .
پیشنهاد می کنیم " صحبت های معاون وزیر بهداشت ؛ درمان و آموزش پزشکی " را در باب افسردگی 6 و نیم میلیون ایرانی را در ادامه مطالعه بفرمائید :
متن کامل خبر در ایسنا: http://www.isna.ir/news/96012007267
شش و نیم میلیون ایرانی افسردهاند
معاون بهداشت وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه افسردگی اختلالی قابل پیشگیری و درمان است از ابتلای شش میلیون و ۴۰۰ هزار نفر به آن خبر داد.
✅ آسیبهای اجتماعی مثل بیکاری، طلاق، اعتیاد و فقر در جامعه رو به افزایش است، این موارد زمینه ساز افسردگی هستند و ما باید به بهبود آنها بپردازیم. در این بین بعضی از اقشار مثل سالمندان، نوجوانان، جوانان و زنان آسیب پذیرتر هستند.
✅ آمارها نشان میدهد افسردگی در دنیا رو به افزایش است و این مسئله در کشور ما نیز وجود دارد. ۲۵ درصد مردم دنیا از ابتلا به افسردگی رنج میبرند. همچنین آمارها از ابتلای شش میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از مردم ایران به افسردگی خبر میدهند.
✅ بیشترین آمار خودکشی به عنوان یکی از عوارض افسردگی بازه سنی ۱۵ تا ۲۹ سالگی اعلام شده است. امروز نیاز مردم توانمندسازی، خودمراقبتی و افزایش مهارتهای زندگی است. در سال ۹۰ مطالعهای در خصوص میزان اختلالات روانی در کشور انجام شد که نتایج آن نشان داد ۲۳.۶ درصد گروه سنی ۱۴ تا ۶۴ سال به یکی از اختلالات روانپزشکی مبتلا هستند که شایعترین آن افسردگی است.
پیشنهاد می کنیم این گفتگوی علمی را هم که در مورد " #بازتوانی_شناختی است را بخوانید :
توصیه می کنیم متن مصاحبۀ خبرگزاری ایرنا با دکتر پیمان ابهریان در باب اثرات " نوروز بر سلامت روان " را مطالعه بفرمائید . متذکر می شویم که آقای دکتر ابهریان در اواخر فروردین به دعوت مرکز آرن در مشهد یک کارگاه دو روزه برگزار خواهند کرد.
فصل بهار و تغییرات آب و هوا پس از گذر از زمستانی سرد با روزهای کوتاه و همراه شدن آن با عید نوروز و آداب و رسوم خاصی همچون دیدوبازدید اقوام و دوستان، به وضوح در بهبود خلق و خوی ایرانیان موثر بوده به گونه ای که مطالعات روانشناختی نیز بر آن تاکید دارد.
نوروز و سلامت روان
به گزارش ایرنا، مطالعات نشان داده اند که وقوع یک رویداد جدید بسیاری از وقایع شناختی را به دنبال دارد که با حافظه، یادگیری، ادراک و توجه مرتبط هستند. این تغییرات باعث افزایش توجه و باقی ماندن آن محرک در مغز و حافظه می شود هرچه این تازگی با هیجانات در ارتباط باشند، این اثر قوی تر بوده و هر چه این هیجانات مثبت تر باشند، توجه، حافظه و یادگیری بیشتر خواهد بود که در این میان بهار طبیعت بیشترین تاثیر را می تواند به عنوان پدیده ای دل انگیز داشته باشد.
دکتر پیمان حسنی ابهریان متخصص علوم اعصاب شناختی و رئیس مرکز مغز و شناخت پژوهشگاه علوم شناختی در این خصوص به خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد: از دیدگاه علوم اعصاب شناختی نوروز از سه منظر نوشدن و تازگی، تغییرات آب و هوایی و دیدوبازدید و تعاملات اجتماعی دارای اهمیت است. وی افزود: در رابطه با نوشدن و تازگی؛ نوروز آغازگر بهار و بهار آغاز نوشدن و تازگی بوده و تازگی خود غنی ترین منبع شناختی است.
ابهریان ادامه داد: توجه و یادگیری بهتر در بهار و طبیعت اگرچه تاکنون به طور دقیق مورد مطالعه قرار نگرفته، اما برای بسیاری از ما ملموس و قابل درک است. وی علت این پدیده را علاوه بر تازگی و نو بودن، در کدگذاری موثرتر در حافظه به دلیل وجود کدهای گوناگون و خوشایند از فرایندهای حسی متفاوت همچون آواز پرندگان، بوی گل ها، طراوت و شادابی گیاهان و زمزمه آب و باد در بهاران دانست و گفت: به همین دلیل است که بهار بهترین فصل برای یادگیری به شمار می آید.
** تغییرات آب و هوایی و عملکردهای شناختی
دبیر کارگروه توانبخشی شناختی ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی در مورد تغییرات آب و هوایی و تاثیر آن بر عملکردهای شناختی افراد گفت: مطالعات نشان داده اند که تغییرات دما عملکردهای شناختی را تحت تاثیر قرار می دهند.
ابهریان توضیح داد: تغییرات آب و هوایی و محیط های افراطی مانند گرما یا سرمای شدید می توانند بر عملکردهای شناختی افراد تاثیر گذاشته و عملکرد شناختی آنها را با توجه به فرایندهای زیست شناختی یا روان شناختی تغییر دهند؛ عملکردهای شناختی پیچیده نسبت به تنش گرمایی شدید آسیب پذیر است و سرما نیز هر دو نوع عملکردهای ساده و پیچیده شناختی را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی اظهار کرد: مطالعات نشان داده اند که این تغییرات سالانه یک فرایند شناختی اختصاصی است و خلق و خو به عنوان یکی از مهمترین جنبه های عملکرد مغز انسان، بیشتر از هر عملکرد دیگری تحت تاثیر تغییرات فصول قرار دارد.
ابهریان ادامه داد: تغییرات شناختی وابسته به فصل به خوبی قادر به توضیح اختلالات شناختی افراد همچون اختلال خواب و اشتها، احساس خستگی و عدم تمرکز، اختلال خلق و غم و اندوه و بی انگیزگی یا تحریک پذیری و پرخاشگری هستند که در دوره هایی از سال بروز می کنند.
وی اظهار کرد: در این راستا فصل بهار در میان چهار فصل از غنی ترین و مناسب ترین موقعیت شناختی و رفتاری انسان ها برخوردار بوده و نوروز موسم شکفتگی شناختی است.
ابهریان گفت: در مطالعه ای روی تغییرات ریتم فصلی، تعدادی شرکت کننده جوان و سالم مورد بررسی قرار گرفتند؛ این مطالعه با استفاده از تکنولوژی تصویربرداری مغزی عملکردی به روش تشدید مغناطیسی نشان داد که پاسخ مغز در فصول مختلف کاملا متفاوت است.
وی با بیان اینکه تغییرات فصلی در محیط باعث ایجاد بسیاری از تغییرات سالانه مشاهده شده در گونه های مختلف گیاهان و جانوران می شود، افزود: اگرچه تغییرات فصلی در انسان به دلیل صنعت و مدرنیته در مقایسه با دیگر موجودات زنده بسیار محدودتر است یا به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است، با این وجود تاثیر تغییرات فصلی در بسیاری از تغییرات فیزیولوژیک مانند فشار و چربی خون و مصرف کالری آشکار شده است.
ابهریان ادامه داد: همچنین مطالعات اخیر نشان داده اند که تغییرات فصلی در بیان گروه بزرگی از ژن ها نقش دارند که این ژن ها در بیان گلبول های سفید و ذخیره چربی در بدن موثر هستند.
وی با اشاره به اینکه تغییرات فصول با تغییرات رفتاری همراه است، گفت: تغییرات در خلق و خو و رفتار انسان به طور گسترده ای مورد مطالعه قرار گرفته است؛ این مطالعات حاکی از بدترشدن خلق و خو در زمستان و بهتر شدن آن در فصل بهار است اما تغییرات شناختی ناشی از تغییر فصول به سادگی تغییرات رفتاری ناشی از آن نبوده و از پیچیدگی بیشتری برخوردار است.
ابهریان ادامه داد: در مطالعات حیوانی هسته سوپراکیاسماتیک که در تعیین چرخه شبانه روزی نقش دارد و همچنین تشکیلات ژنتیکی خاصی که در تعیین سیکل سالیانه دخالت دارند، مورد شناسایی قرار گرفته اند. در انسان ها نیز این احتمال وجود دارد که همانند حیوانات یک سیستم زمان بندی برای چرخه شبانه روزی و سالیانه وجود داشته باشد.
وی به نقش تغییرات نور طبیعی (خورشید) و کوتاه و بلند بودن روز در این زمینه اشاره کرد و گفت: تغییرات نوری در چرخه سالیانه باعث تغییر در چرخه نوروترانسمیترها (انتقال دهنده های عصبی) یا واسطه های شیمیایی مغز می شوند و به نظر می رسد این فاکتورهای نوری باعث ایجاد تغییرات خلقی در انسان می شود با این وجود تغییرات شناختی مغز انسان در چرخه سالیانه مورد ابهام است.
ابهریان ادامه داد: یکی از دلایل این ابهام سخت بودن اندازه گیری تغییرات مغز در این چرخه است؛ برخی از عواملی که می توانند علمکردهای مغزی انسان را به صورت مستقیم تحت تاثیر قرار دهند، عبارتند از قرار گرفتن در معرض نور، ورزش و فعالیت فیزیکی، خواب و بیداری، دمای محیط، مصرف موادغذایی و تعاملات اجتماعی که اغلب این موارد در نوروز در بهترین وضعیت خود هستند.
** نقش دید و بازدید و تعاملات اجتماعی در سلامت روان
نوروز موقع دیدوبازدید و فصل تعاملات اجتماعی است. نقش تعاملات اجتماعی در بهبود عملکردهای مغزی در مطالعات زیادی نشان داده شده است.
انسان موجودی است اجتماعی که هرچه تعاملات اجتماعی بالاتری داشته باشد عملکردهای اجتماعی و شناخت اجتماعی در او افزایش می یابد و از همین رو است افرادی که روابط اجتماعی بیشتری دارند، از توانمندی های شناختی و سلامت روان بالاتری نیز برخوردارند.
عضو پژوهشگاه علوم شناختی در این خصوص گفت: شناخت اجتماعی بخشی از عملکردهای شناختی انسان است که بر اساس همدلی و همزبانی شکل می گیرد.
ابهریان افزود: دیدوبازدید نوروزی سبب کاهش اضطراب و استرس و افزایش آرامش و امنیت می شود و به طور کلی این دسته از تعاملات اجتماعی باعث افزایش هیجانات مثبت و همچنین افزایش اعتماد به نفس می شود.
وی خاطرنشان کرد: انسان موجودی اجتماعی است و مغز او نیز یک مغز اجتماعی است؛ امروزه نواحی مربوط به شناخت اجتماعی در مغز انسان به خوبی مشخص شده است که عبارتند از نواحی خاصی در لوب پیشانی و گیجگاهی، شیار گیجگاهی فوقانی و شیار میان آهیانه ای (پس سری) که این خود بر نقش دیدوبازدید و تعاملات اجتماعی در عملکردهای مغزی، شناختی و سلامت روان تاکید می کند.
ابهریان ادامه داد: این بخش از مغز انسان در زمینه تعاملات و دیدوبازدید تنها محدود به شناسایی مغز اجتماعی نیست بلکه اخیرا منطقه ای را در ناحیه تحتانی لوب گیجگاهی مغز انسان کشف کرده اند که تنها به چهره های آشنا، دوستان، اقوام و آشنایان واکنش نشان می دهد و دیدوبازدید نوروزی با تاثیر بر این منطقه فوق تخصصی بر مغز انسان تاثیر بسزایی بر مغز و عملکردهای شناختی آن دارد.
از این رو است که اهمیت دیدوبازدیدهای نوروزی و معاشرت با خانواده و اقوام بیش از پیش نمایان می شود و محققان و روانپزشکان بر آن صحه گذاشته و افراد را به آن توصیه می کنند.
پیشنهاد می کنیم مقالۀ دکتر نجل رحیم ( عصب شناس و عصب پژوه ) برجستۀ کشورمان در صفحات 262 و 263 سالنامۀ 1395 روزنامۀ شرق را مطالعه بفرمائید .
مقالۀ " انقلاب شناختی : دیدگاهی تاریخی " که آقای مهندس خاکسار در سخنرانی مورخ 11 اسفند 95 در سمینار آشنایی با علوم شناختی در دانشگاه فردوسی به آن اشاره داشتند .
توصیه می کنیم مجموعه مطالب و مقالات شمارۀ 39 ماهنامۀ " اندیشه پویا "در مورد " محمد علی موحد " ؛ پژوهشگر باسابقۀ کشورمان و نظراتش در باب آموزش و پرورش کودکان را بخوانید .
پیشنهاد می کنیم مقالۀ ورزش مغز را از شمارۀ 86 هفته نامۀ " صدا " مطالعه بفرمائید و نکات آنرا به خاطر بسپارید.
توصیه می کنیم متن کامل این مقاله را بخوانید . چرا که هم در مورد " توجه پایدار " و هم " کارکردهای اجرایی " مغز که در شبهای پیش به آن پرداختیم ، مطالب خوبی دارد .
در آخرین روز برگزاری کنگره کشوری روانپزشکان در تهران ، استاد مصطفی ملکیان ؛ دین پژوه و پژوهشگر فلسفۀ اخلاق یک سخنرانی با موضوع " شوق زندگی و میل به خودکشی " در این کنگره ارائه نمودند که پیشنهاد می کنیم به سرفصل ها و چکیدۀ سخنان ایشان توجه بفرمائید . راهکارهای توصیه شده توسط استاد ملکیان برای پيشگيري ازبروز فكر خودكشي براساس منابع فلسفي،عارفانه و ادبيات به شرح زیر می باشد :
۱. زندگی کردن در اینجا و اکنون
۲. عدم التفات به ارزش داوری های دیگران
۳. عدم مقایسه و مسابقه با دیگران
۴. کنش بدون توجه به نتیجه
۵. توجه به تنهایی تراژیک زندگی
۶. تفکیک بین عشق و دلبستگی
۷. دانستن تفاوت قانوننما و قانون
۸. پذیرش ریاضت گریزناپذیر زندگی
۹. پذیرش بیثباتی جهان
۱۰. توجه به پیشبینیناپذیری زندگی
۱۱. نداشتن انتظار روحی بیش از حد از خود
۱۲. عدم پذیرش مسئولیت زندگی دیگران
۱۳. توجه به سهم کوچک ما در جهان
۱۴. حرکت در جهت افزودن تعداد گزینههای زندگی
۱۵. توجه به ناسازگاری آزادی با بیمسئولیتی
۱۶. پذیرش عدم امکان زندگی بدون درد و رنج
۱۷. معناسازی به جای معنایابی برای زندگی
۱۸. توجه به بودنها به جای داشتنها
اگر حوصله مطالعۀ متن کامل این مقاله فوق ارزشمند را ندارید ؛ نکات کلیدی آنرا در ادامه برای شما نقل می کنیم :
علل شکست خردورزی در ایران :
1- اصول و مسائل مبتنی بر عقل و اندیشه، نیازمند ورزش فکری و تدبر و تعمق است که این کار از عموم مردم ساخته نیست... خصوصاً در جامعه هایی مانند جامعه ما که هنوز هم به جای کتابخوانی و مطالعه مطالب تحقیقی و تحلیلی، به شنیدن و گوش دادن مطالب خطابی و تخیلی عادت دارند .
2- اعتزال و فلسفه، مستلزم فهم و دانستناند و این کار نیازمند پشتکار، استعداد و آموزش جدی است، در حالی که اشعریت مشکل خود را با تکیه بر نمی دانیم و مجهول بودن کیفیت مرتفع ساخته و تصوف نیز نیاز به فهمیدن ندارد .
3-بقای اشعریت و تصوف را ذهنیت توده مردم پشتیبانی میکند ؛ اما فلسفه و اعتزال از این نعمت یعنی حمایت عوام بی بهره مانده اند .
4- دخالت قدرت سیاسی را نباید نادیده گرفت .
5- شرایط اجتماعی همه کشورها در دوران گذشته و شرایط کشورهای جهان سوم در عصر حاضر با اشعریت همسو و سازگارند. عناصر اصلی اشعریت که این مکتب بر آنها استوار است عبارتند از: ندانستن، نتوانستن و بی قانونی... شرایط اجتماعی کشورهای عقب مانده امروز هم مانند جامعه های دورانهای گذشته، مردم را به طور طبیعی اشعری پرورش می دهند .
پیشنهاد می کنیم متن گفتگوی روزنامه ایران با دکتر مسعود نیلی ( استاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف ) را حتما بخوانید . اگر محتوای صحبت های ایشان را مبنی بر اینکه " رفتار سوداگرانه از زندگی مردم حذف شده است/راهحلهای کوتاهمدت دیگر جواب نمیدهد " را بپذیریم ؛ می توانیم امیدوار باشیم که بخشی از مشکلات فراوان روانی جامعۀ ما که کاملاً متاثر از رفتارهای سوداگرانه و عشق ما ایرانی ها " به یک شبه ره صدساله رفتن " است ، بهبود پیدا کند .
خلاصه ای از این مصاحبه را می توانید در اینجا بخوانید.
توصیه می کنیم متن کامل مصاحبه با دکتر محمد صنعتی ( روانپزش و روانکاو) با عنوان "اینجا خشونت ارزش است" را مطالعه بفرمایید.
لینک این مصاحبه
توضیح : توصیه می کنیم متن کامل این مصاحبه ارزشمند را حتما مطالعه کنید . اما به جهت رعایت حال دوستانی که فرصت کمتری در اختیار دارند ، نکات کلیدی این مصاحبه در ادامه تقدیم می شود :
- روشنفکرانی که نه معنی قانون را میدانند و نه آزادی را و نه شناختی از دنیای مترقی دارند، فکر میکنند باید از اینها حمایت کنند، کار آن قاضی که این افراد را به اعدام محکوم میکند غلط است کار این روشنفکران هم صد برابر غلط است.
- بحث این ست که ما غیر از رابطه جنسی و خشونت کار دیگری نداریم، ما ممنوعیت تفکر داریم. انچه که این افراد لات منش، اصلن حاضر نیستند به آن وارد شوند تفکر است، آنها هر چیزی که نیاز به اندکی تفکر باشد را نمیپذیرند. حتی ترجیح میدهند فیلمی ببیند که نیازی به تفکر نداشته باشد، طاق باز دراز بکشد و تخمه بشکند و راحت آن را نگاه کند، چرت و پرتی گفته شود و به ان بخندد.
- کمتر من شنیدهام در ایران مرسوم باشد که فرزندان پسر را بفرستند نزد متفکرانی مثل ارسطو و افلاطون در حالی که در آن سوی جهان شاهزادگان را ارسطو تعلیم میداد اما در ایران، رستم معلم شاهزادگان بود. این تفاوت فرهنگی چیز جزئی نیست و بسیار مهم است. در کشور ما هموار در قرون متمادی به خصوص بعد از حمله مغول اندیشیدن خطرناک بوده، بنابراین همه تشویق به نیاندیشیدن شدهاند.
-مدرنیته که چیز شاخ و دم دار و ضد اخلاقی نیست. مدرنیته میگوید هر کس باید مرزهای خود را بشناسد و به مرزهای دیگری هم احترام بگذارد. حال این دو، میخواهد دو کشور باشد، دو خانواده؛ دوتا قوم یا دو فرد. یعنی من مصون باشم از اینکه دیگری به من آسیب وارد کند و دیگری هم از خشونت من یا میل به تجاوز من ایمن باشد، این یعنی قانون. بنابرین اولین چیزی که من با شنیدن یا دیدن این گونه خشونتها حس میکنم این است که ما در جامعه ای بسیار بی قانون زندگی میکنیم. «جامعه آنومی» یا جامعه ای که ارزش پریش شده است.
-اصولن گویا جامعه ما مرتبن نیاز به هیجان دارد، اگر هم استرس های اضافی نباشد خود مردم ایجاد میکنند تا احساس موجودیت کنند. خشونت و تجاوز و اینکه من در ملا عام قانون را بشکنم هیجان دارد. عبور از چراغ قرمز و یا شکستن هر قانون دیگری ایجاد هیجان خواهد کرد و این لذت بخش است
برای فهم این موضوع که اختلال افسردگی چگونه می تواند روی مولفه های شناختی انسان ( از قبیل توجه ، تمرکز و ... ) تاثیر گذار باشد ، پیشنهاد می کنیم مقالۀ را مطالعه بفرمائید . دانلود
روانشناسی به نام " مک آدمز " ؛ استاد روان شناسی دانشگاه نورت وسترن آمریکا ؛ اخیرا مقاله ای در نشریۀ The Atlantic نوشته است که در آن به بررسی شخصیت و نظام روانی " دونالد ترامپ " ( کاندیدای ریاست جمهوری در انتخابات آتی آمریکا ) پرداخته است . تحلیل های نوشته شده در این مقاله ، تحلیل های بسیار تحلیل قوی و مستندی است . این مقاله در شمارۀ 35 نشریۀ اندیشۀ پویا (خرداد 95 ) ترجمه و منتشر شده است . توصیه می کنیم علاقه مندان به حوزۀ روانشناسی ؛ مطالعۀ این مقاله ارزشمند را از دست ندهند .
شمارۀ جدید نشریۀ " روایت " را بخوانید . به واسطۀ مقالات بسیاری خوبی که در مورد نقد مدرسه و نظام آموزش و پرورش فعلی کشور دارد .
شماره دوازده نشریه زنان امروز را به خاطر مطالب بسیار عالی در مورد مساله مهاجرت به خارج کشور را حتما بخوانید.