سومین جلسۀ سایکوسینمای مرکز آرن در پنج شنبه ؛ مورخ نهم مردادماه ۱۳۹۳ رأس ساعت ۱۷ در سالن اجتماعات مرکز آرن برگزار گردید . مهندس محمد حسین خاکسار ، مدیر مرکز جامع توانبخشی و توانمندسازی آرن و عضو شورای سیاست گذاری سایکو سینما ؛ در آغاز مراسم ضمن خوشامدگویی به حاضرین ؛ به معرفی محصول جدید مرکز آرن با نام " آرن کارت " پرداخت و از کارت هوشمند الکترونیکی و دستگاه POS تخصصی آن که در واحد فنی – مهندسی و انفورماتیک آرن طراحی و ساخته شده است ، رونمایی کرد . به گزارش روابط عمومی مرکز آرن ؛ مهندس خاکسار از " آرن کارت " به عنوان خدمتی جدید به علاقه مندان خدمات مرکز آرن و خصوصاً علاقه مندان به سلسله جلسات سایکو سینما نام برد و امکانات گستردۀ این کارت هوشمند در ارائۀ خدمات تخصصی تر به علاقه مندان دانش روانشناسی و سینما و سایر برنامه های متنوع مرکز آرن را ؛ قدمی محکم در رسیدن به اهداف و سند چشم انداز آرن ذکر کرد .
ایشان در ادامه از " نایت شیامالان " ، کارگردان فیلم سینمایی Village ( دهکده ) به عنوان یکی از فیلم سازان بزرگ سینمای معناگرا نام برد و از این فیلم به عنوان ، فیلمی عمیق با مفاهیم روانشناختی و معنایی فراوان که در موقع نمایش در صدا و سیمای کشورمان ، مورد بی مهری مردم و منتقدان قرار گرفته است ، یاد کرد . به گفتۀ مهندس خاکسار ؛ بررسی " شکل گیری باورها و اعتقادات در انسان " و " چگونگی تغییر دادن باورهای نادرست " از طریق " تغییر الگوهای شناختی در مغز " را اصلی ترین دستور کار سومین جلسۀ سایکو سینما مرکز آرن بود . در ادامۀ این جلسه ؛ خلاصه ای از فیلم Village برای حاضرین در سالن پخش شد .
آقای بهرام صفری راد ، پژوهشگر و منتقد سینما در ادامۀ سلسله مباحث جلسات اول و دوم سایکوسینما ؛ در سومین جلسۀ سایکوسینما به معرفی مقولۀ کدهای فرهنگی (Culture Code) در سینما و نحوۀ خوانش و رمزگشایی این کدها در فیلم ها و سپس به تبیین موضوع مهم " کارگردان مولف " در سینمای جهان پرداخت . او نایت شیامالان ( کارگردان فیلم دهکده ) را از جمله فیلم سازان و کارگردانان مولف سینمای جهان ذکر کرد و داشتن سه مولفۀ اصلی:
اول ) داشتن امضاء و رد و نشان و نماد تخصصی در فیلم و استفاده از تکنیک های خاص و منحصر به فرد کارگردان
دوم ) مقبولیت عام این تکنیک ها در نزد مخاطبان و منتقدان سینما
سوم ) هماهنگی این تکنیک ها در " فرم " و " محتوا "
را دلایل اصلی " مولف " نامیدن یک کارگردان نامید و به جز نایت شیاملان ، از " استنلی کوبریک "نیز به عنوان یکی از کارگردانان مولف سینمای جهان نام برد . بهرام صفری راد در ادامۀ صحبت هایش به نمادها و کدهای تخصصی موجود در فیلم دهکده پرداخت و از رنگ قرمز و زرد در پوشش بازیگران فیلم ، استفاده از تمثیل غار افلاطون ، وجود صندلی راحتی در برخی سکانس ها ، اشاره به اسطورۀ قهرمان نابینا و امثالهم ، در خوانش صحیح و تفسیر رواشناسانه از فیلم Village بهره برد .
دکتر سیدعطالله عقیلیان ، روانپزشک و عضو هیآت علمی مرکز آرن ، دیگر سخنران سومین جلسۀ نقد رواشناسانه و خوانش درست فیلم در مرکز آرن بود . دکتر عقیلیان در صحبت هایش با اشاره به مفاهیم فلسفۀ ذهن ، تعریفی جامع از " باورها :Belief " ارائه داد و تفاوت آن را با " عقیده " ، " نگرش " ، " دید قالبی " و " تعصب " به صورت جامع شرح داد . دکتر عقیلیان از " باورها " به عنوان مسائلی کلی که زندگی انسان و مسیر حرکت او را شکل می دهند ، نام برد و ( عقیده : Opinion) را شامل مسائلی جزئی تر و یک مسالۀ ناپایدار شناختی تعریف کرد . مسئول فنی مرکز آرن و دارندۀ بورد تخصصی ناسیونال در حوزۀ اعصاب و روان ؛ ( نگرش : Attitude ( را عقیدهای که شامل یک جزء ارزیابی کننده و یک جزء هیجانی باشد ، نامید و ) دید قالبی : Stereotype ) را حاصل تعمیم بهجا یا نابهجای نگرشها دانسته و از نگرشهای انسان ، به عنوان مواد مقدماتی و پیشنیازهای تحقق دید قالبی نام برد .
دکتر عقیلیان خطرناک ترین نوع تفکر را (تعصب و پیش داوری : Prejudice ) نامید و تعصب را ، نگرش و عقیده مساعد یا نامساعدی دانست که بدون نسبت به شخصی، شیئ یا امری اعمال میشود و حتی با دلایل و مدارک مسلمی که خلاف آنرا ثابت میکنند تغییر نمییابد . او وجود تعصب را یکی از عمده ترین دلایل اختلافات خانوادگی و مشکلات روانی انسان نامید و وضعیت فعلی کشور عراق و کشتار شهروندان بیگناه را نتیجه تعصبات نادرست گروه هایی مثل " داعش " و یا صهیونیست ها در نوار غزه دانست . دکتر عقیلیان بخش پایانی سخنان خود را به معرفی برخی تحقیقات علمی در مورد " نژاد پرستی " و نحوۀ شکل گیری و تغییر باورهای نادرست اختصاص داد و اشاراتی نیز به کتاب علمی " بیولوژی باورها " کرد .
گفتنی است ، چهارمین جلسۀ سایکوسینمای مرکز آرن که در دومین پنج شنبۀ هر ماه ، ساعت ۱۷ در محل سالن اجتماعات مرکز آرن برگزار می شود ؛ در سیزدهم شهریورماه ۱۳۹۳ ، با نقد روانشناسانۀ فیلم سینمایی ( مه : The Mist ) به کارگردانی فرانک دارابونت به کار خود ادامه خواهد داد . علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر می توانند همه روزه از ساعت ۸ صبح الی ۲۱ با مرکز آرن تماس حاصل نمایند .
سایکو سینما اخبار کارگاه ها گالری تصاویر